С Каменбряжките баби бе открита фотоизложбата „България-Северен бряг” на Юри Чарийски в БКИ Братислава

На 13 януари в Български културен институт Братислава бе открита фотоизложбата „България-Северен бряг” на художника-фотограф Юри Чарийски. Вернисажът бе съпроводен и от представяне на еноименната книга-фотоалбум. Художникът, който повече от тридесет години живее и работи във Виена, сподели, че му ставало неловко и не особено приятно, когато чужденците бъркали България. Все търсел из виенските книжарници да купи богато илюстрирана книга за България, за да им показва родината си, но така и не успял да намери. Тогава решил сам да представи родния си край, такъв, какъвто е в неговите очи и мисли. Благодарение на финансовата помощ на Министерството на културата на Р. България, на Министерството на културата на Австрия и на Община Каварна, успял да реализира своя проект „България-Северен бряг”. В него, със свои снимки и поетичен текст на български, немски, английски и френски, показва уникалния чар на българското Северно Черноморие.
Изпълнението на автентичен фолклор на „Каменбряжките баби” допринесе за подсилване на атмосферата на тази невероятна вечер. Тези ревностни пазителки на българщината и на добруджанските традиции не бяха дошли с празни ръце. Носеха добруджанска погача, ябълки, орехи, бадеми и мед от родния си край. А концертната програма, която изпълниха с много любов, облечени в грижливо пазените носии, които някога са тъкали и бродирали техните майки и баби, възхити многобройната публика и по традиция завърши с хоро, на което се хванаха и гостите.

На събитието присъстваха временно управляващият Посолството на Република България в Братислава Начко Пехливанов, словашки политици и дипломати, представители на Дружеството на словаците от България и на Българския културен съюз в Братислава, хора на изкуството, журналисти и приятели.
На сбогуване една от гостенките сподели: „Чувствам се толкова радостна и щастлива! На идване ме бяха споходили черни мисли за старостта и смъртта, а тези прекрасни картини и тези невроятни жени ми вдъхнаха толкова жизнерадост и оптимизъм, че сега се чувствам лека и млада – както на времето, когато посещавах и опознавах България”.

Коментирай