Камен Бряг посрещна Великден 2011 със затворен храм

Село Камен бряг, където по данни от Преброяване’2011 живеят 60 души, посрещна Великден със затворен храм, съобщи за Дарик кметът Добринка Ялнъзова. Отговарящият за селото йеромонах Методий от Българево, не ги е посетил нито в празничната нощ нито в неделя през деня, и хората са се събрали в читалището или са отишли на църква в Каварна. Днес те ще отбележат Възкресение Христово с голям концерт.

След седмица църковното настоятелство в Камен бряг смята да подаде сигнал срещу отец Методий Хлебаров в прокуратурата, съобщи още Ялнъзова. Той ще бъде свързан със съмнения към свещенослужителя в изготвяне на фалшиви протоколи и опит за създаване на недействителни църковни настоятелства. Жителите на селото искат отец Методий да не обслужва храма им „Св.Св.Константин и Елена“.

Те имат съмнения, че с покровителството на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил той разпродава църковна земя на инвеститори, чиито планове са да изградят там туристически обекти. Имотите са 100 дка и са отстъпени на Църквата от жители на селото преди много години, но през 1994 г. са прехвърлени в землището на съседното село Свети Никола. Сигнал за тази нередност вече бе изпратен до министерствата на околната среда и на земеделието, както и до Патриарх Максим. От ведомствата отговориха, че само Църквата може да се разпорежда с имотите, а главата на Църквата не казва нищо до момента, съобщи Ялнъзова.

Заради факта, че Великден е поредният голям християнски празник, в който миряните от Камен бряг са останали без служба от НДТ потърсиха  и архиерейския наместник на Добричка духовна околия архимандрит Гервасий. Той сподели, че е разговарял с отец Методий, като добави, че към него има отправени и две предупреждения. „Отец Методий ми каза, че е подал молба до дядо владика да бъде освободен от Камен бряг, защото хората не го искали и той затова не ходел“ – каза още архимандрит Гервасий. Свещеникът допълни, че досега отец Методий не бил получил отговор от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Наместникът на Добричка духовна околия добави, че след празниците му предстои среща с Владиката, като двамата ще дискутират проблема с отец Методий. Архимандрит Гервасий смята, че за Камен бряг и Кранево трябва да се назначи нов свещеник. „Истината е, че не достигат свещеници. Всеки един в околията има по 4-5 енории да обгрижва“.

Българи и няколко руснаци, собственици на имоти в Камен бряг, са посетили селото за четиридневните великденски празници, информира още кметът. Румънци идват само през лятото, сподели тя. При предишното преброяване на населението постоянно пребиваващите жители са били двойно повече, показват данните.

Коментирай