ВМРО предлага скалите край Камен Бряг да бъдат оградени

Моника Френчева
Народно дело

В Камен бряг в момента е мъртво време. Селото е утихнало в очакване на лятото и пристигащите отблизо и далеч туристи. Дори строителството е замряло, правят се козметични ремонти на къщите и никой не впряга сили в изграждането на нови жилища. Единственото нещо, което разбунва духовете на местните в момента, е искането на ВМРО скалите край Камен бряг да бъдат оградени. Патриотичната организация e събрала близо 5000 подписа в подкрепа на искането. Те ще бъдат изпратени на кмета на община Каварна Цонко Цонев с настояването поне за тазгодишния Джулай скалите край селото да бъдат обезопасени с ограда.

Посрещането на първото юлско утро се чества край Камен бряг повече от 20 години. Започва спонтанно около средата на 80-те години на миналия век. Кръстен на едноименната песен на „Юрая Хийп“, празникът се смята за своеобразен протест на българските младежи срещу комунистическата власт. Той е продължение на хипи движението в Америка и макар и отдавна отминало като световна тенденция, у нас празникът продължава да се отбелязва.

Преди години младежите вярвали, че първите слънчеви лъчи на юлското утро пречистват и са символ на зараждащия се живот. Днес повечето хора, които празнуват край Камен бряг, смятат първото юлско утро за повод за събиране с приятели, палене на огън, пиене и свирене на китари. Някои обаче наблягат повече на алкохолното съдържание, а веднъж пуснеш ли духа от бутилката, никой не знае как точно ще приключи празникът.

Само през последните десетина години от скалите на Камен бряг към вечното тъмно море са полетели повече от 5-има души. Отвесните 30-метрови камънаци са посрещнали телата на момчета и момичета, объркали пътя в тъмното – вместо в посока селото тръгнали в посока ръба на скалите. Последният фрапиращ случай е от 1 юли 2009 г., когато 23-годишен младеж намери смъртта си на скалите край Камен бряг. Момчето празнувало с приятели посрещането на първото юлско утро. Около 1 ч. тръгнало към скалите и повече не се върнало. Бивакът, в който той празнувал, е само на метър от ръба на скалите.
Организирането на биваци в прекалена близост до ръба на скалите е основният проблем на празнуващи и почиващи край село Камен бряг. Култовото огънче – метална тръба, от която целогодишно излиза горящ газ, привлича мнозина към ръба. Преди години тръбата излизала на самия ръб на скалата и местните се принудили да променят местоположението й, за да се избегнат инциденти. Сега огънчето се намира на около 20 метра навътре в сушата. Хората уж стоят по-далеч от ръба на скалите. И въпреки това инцидентите продължават.

Искането на ВМРО скалите на Камен бряг да бъдат обезопасени с ограда обаче не се нрави на местните жители. Собствениците на къщи и хотели смятат, че метална ограда ще ги загрози, но няма да предотврати инцидентите. Вярват, че трябва да се промени мисленето на хората, които посещават скалите край селото. Просто трябва да им се втълпи, че прекомерната употреба на алкохол и упойващи вещества в опасна близост до ръба може да доведе до трагичен край на тях или на някой техен приятел.

През последните три години Джулай морнинг се посреща в компанията на един от легендарните вокалисти на група „Юрая Хийп“ – Джон Лоутън. Името и магнетизмът на Лоутън привличат хиляди почитатели на музиката на скалите край Камен бряг. Община Каварна организира празника на платото край селото и осигурява охрана за предотвратяване на инцидентите. През 2009 г. скалите са оградени с ограничителна лента, а на много места патрулират полицаи. Въпреки това 23-годишният Веселин се раздели с живота си, а друг като по чудо бе спасен, след като известно време се търкалял в тъмната пропаст край морето. ВМРО настояват за поставяне на метална ограда. Според местните това няма как да стане, защото решетките ще бъдат откраднати. Освен това смятат, че е невъзможно ограждането на цялото крайбрежие и дългата повече от километър ивица край Камен бряг, която привлича толкова много хора.

И едната, и другата страна смятат обаче, че инцидентите трябва да спрат. Сега решението зависи изцяло от общинската администрация в Каварна, а времето до тазгодишния Джулай намалява. По-малко от 3 месеца остават до изгрева на първото юлско утро, когато скалите край Камен бряг ще посрещнат отново хиляди хора. Дано този път не вземат поредната си жертва.

Жителите

Фотинка, съдържателка на заведение
Няма инциденти с местни хора

Ако бъдат заградени, скалите ще изглеждат много грозно. Те са символът на селото, не мога да си ги представя скрити зад ограда. А и оградата не би могла да спре хората да отидат до ръба. Това мнение изказва една от съдържателките на заведение в Камен бряг – Фотинка. Тя е родом от селото и целият й живот е минал край живописните скали. Всички местни ги познаваме като пръстите на ръцете си, няма нито един инцидент с местни. Нещастията винаги се случват с невнимателни младежи, които изграждат биваците си в прекалена близост до ръба, а след това употребяват много алкохол, смята Фотинка. Жената вярва, че превантивната дейност е ключът към прекратяването на инцидентите. Според нея общината трябва да постави предупредителни табели по ръба на скалите, а през нощите, в които на Камен бряг се събират най-много хора, да обикалят и пазачи.

Даниел Вълчев
Като се напият, не знаят какво правят

Хората идват заради скалите и да се веселят. Събират се вечер, пият и като се напият, не знаят какво правят. Отиват по-близо, вечер е тъмно, не виждат докъде могат да стигнат, едва ли оградата ще ги спре. Така или иначе имаше ограда тук около огънчето, но нищо не помогна, хората минават през нея. Да не говорим, че оградата е желязна и е твърде привлекателна за предлагане в някой пункт за изкупуване на метали. Нищо не може да помогне. На последния Джулай имаше и полиция, и пак имаше инцидент. Как могат толкова много хора да се спрат, всеки прави каквото си иска.

Николай Гецов
Не можем да оградим целия свят

Трябва да оградим мисленето на хората, да го променим и ще спрат да падат. Допреди 20 години нямаше паднали хора, с настъпването на т.нар. псевдодемокрация започнаха инцидентите. Не можем да оградим целия бряг, ще оградим пред Камен бряг, но хората ще се преместят отстрани и ще продължат да падат. Ограждането не решава проблема. Инцидентите започнаха преди 15 – 16 години, когато започнаха по-масово да се събират хора. Дори смятам, че проблемът не е в алкохола, а в опиатите. Всичко е в превантивните мерки, оттам нататък ще се ограничат и паданията на хората.

Цонко Цонев, кмет на община Каварна
Ще увеличим охраната на 1 юли

Подкрепям изцяло искането на ВМРО, имаме принципно споразумение с тях, но на всички ни трябва да е ясно, че постоянно ограда в района на Камен бряг не може да се направи, тъй като земята попада в „Натура 2000“. Това коментира кметът на община Каварна Цонко Цонев. Миналата година направихме временни ограждения със стопленти, но въпреки това не успяхме да се разминем без инциденти. Хората също трябва да спазват дисциплина и да имат чувство за оцеляване. Ако те сами не се пазят, ако продължават в тъмното да строят биваци на самия ръб на скалите, просто няма как да ги опазим. След 1 юли 2009 г. разговарях с родителите на загиналото момче, които също инициираха подписка за предпазване от подобни инциденти. Тази година ще оградим отново със стопленти, но ще наемем и допълнителна охрана. Повече от 100 души ще се грижат за сигурността на празнуващите, но те трябва да спазват елементарна дисциплина.

Коментирай