Скалната църква „Св.св. Константин и Елена“ в „Яйлата“ остава затворена за посетители още година

Скалната църква „Св.св. Константин и Елена“, която се намира в националния археологически резерват „Яйлата“, ще остане затворена за посетители още година. След земетресението на 5 август, скални отломъци са се отронили от козирката на светилището. Eдин от най-пострадалите райони от земетресението беше Камен бряг, а селото се намира само на два километра от резервата.
След срутванията е извършено аварийно укрепване на скалната църква.

„Козирката пред църквата е напукана и има опасност да паднат каменни блокове и други плочи. Пукнатините са доста големи. В момента е укрепена църквата, затворена е, но е опасно да се посещава от туристи“, обяснява екскурзоводът в резервата Йовка Димитрова.

Пари за трайно укрепване през тази година няма.

„Ще намерим трайно конструктивно решение на нейните проблеми и, убеден съм, че в рамките на една година тя отново ще бъде достъпна за посетители“, каза зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов.
Въпреки напукванията, резерватът не е опасен за посещение, казват специалистите. Стига да спазвате всички ограничителни табели.

„Има пукнатини, които са горе до светилището и по скалните гробници, но има сложена предпазна решетка. Ако вървят по отъпканите пътеки няма опасност за туристите“, смята Димитрова.

ВИЖТЕ ВСИЧКО В РЕПОРТАЖА НА BTV

Коментирай