Още по скандала с църковните земи в Камен Бряг

VarnaNews.com
Виолета Маркова

По проект софийската фирма „Пирин Голф Пропърти“ трябва да застрои южната част на „църковните “ земи в с. Камен бряг – в непосредствена близост до все още непроучения от археолозите античен некропол, от където се отваря прекрасна панорама към морския хоризонт. Въпреки че тук живеят много застрашени от изчезване растителни и животински видове, вписани в Червената книга на Европа, бившият директор на РИОСВ Варна Синан Мехмед /ДПС/ е одобрил застрояването на терена, като е дал становище, че не е необходимо да се прави екологична оценка, сочат документите.

Справката в служба „Геодезия, кадастър и картография“ в община Каварна потвърди, че бившата църковна земеделска земя сега е урегулиран поземлен имот за ниско жилищно застрояване. Според кадастралните данни Църквата, частният инвеститор и фирмата „Напредък 2006“ (в която участва скандалният местен енорийски свещеник Методий – със светско име Ставри Хлебаров) са си поделили апетитния терен от 100 дка още през 2007 г. Видно от нотариалния акт това е станало с одобрението на варненския владика и на Епархийския съвет към митрополията. Към момента фирма „Пирин Голф Пропъртис“ държи собственост върху 30 дка от апетитната земя, 10 дка са на „Напредък 2006“, а останалите 60 дка са на църковното настоятелство към храма на съседното на Камен бряг село Свети Никола.

Въпреки юридическите факти митрополит Кирил продължава „да хвърля прах“ по страниците на местната преса, че земята край Камен бряг никога не е била продавана, нито ще бъде продавана или застроявана, защото била на Църквата.

Да, не е била продавана, но преди подялбата църковното настоятелство в съседното село Свети Никола с председател отец Методий (Ставри Хлебаров) я прехвърля на близката до божия служител фирма „Напредък 2006“ със задължението земята да бъде застроена. Между другото, тук трябва да отбележим, че никъде в съхраняваната в Община Каварна папка с документи не открихме протокол от заседанието на църковното настоятелство (Бел. ред.: сделката е изповядана от каварненския нотариус Йордан Павлов на 17.10.2006г.). В Камен бряг подозират, че мистериозната сделка е извършена , когато са се подготвяли документите за регистрация на храма „Св. Константин и Елена“. Така или иначе, след като „Напредък 2006“ лапва цялата апетитна земя, прехвърля част от собствеността на софийската „Пирин Голф Пропърти“, която в замяна поема всички разходи по уреждането на документите за урегулиране на имота и която – по силата на договора – се задължава да изпълни проекта за жилищно строителство. Срещу това Църквата трябва да получи 22 къщички, които ще си поделят Митрополията, църковното настоятелство на село Свети Никола и фирма „Напредък 2006“. Останалите 78 имота са за „Пирин Голф Пропърти“, която най-вероятно ще ги продаде.

„При нас не е постъпило нито искане за строеж на вилно селище, нито пък са заявени инвеститорски намерения“, коментира кметът на Каварна Цонко Цонев.

ЗА СКАНДАЛА ОТ В-К МОНИТОР:
Скандалът избухнал в неделя, разкриха очевидци. Отец Методий обслужва три села – Българево, Камен бряг и Свети Никола. Отецът пристигнал в църквата „Св. Константин и Елена“ в Камен бряг да отслужи литургия за Кръстовден. Със себе си водел друг свещеник. Представил го пред местните като новия поп в Камен бряг и им заявил следното: „Това е новият ви свещеник, той ще бъде назначен във вашето село.
Трябва да му съберете пари да му намерите къде да живее и да се грижите за него.“ Някой от местните репликирал Методий, като заявил, че църквата си има 100 декара земя, всяка година взема рента и може да се издържа, а освен това свещениците получават и заплати. Следващите думи на отец Методий Хлебаров обаче взривили миряните. „Вие нямате земя, тя вече е със сменен статут и на нея ще строим вилно селище със 100 къщички, от които 22 за църквата.“

Църквата си имала от време оно 50 декара земя, вписана в земляческия регистър на Камен бряг. След години благодетел дарил още 50 декара и така църквата в Камен бряг се сдобила със 100 декара нейна собственост, намираща се в землището на Камен бряг и вписана в земляческия регистър. В същото време обаче селото си нямало църква. През 2004 година синът на местната жителка Събка Кръстева, Кръстю Кръстев, дарил собствени средства и така била построена църквата „Св. Константин и Елена“, осветена лично от дядо Владика.

Коментирай