Съкровища и потънали кораби чакат водолазите на север от Калиакра

Съкровища, потънали кораби и военни подводници се крият под вълните на Черно море на север от Калиакра и Камен Бряг. Според една от легендите някъде в множеството пещери край Яйлата митичният Лизимах скрил несметно съкровище, което и до днес не е открито. Според друга пък някъде там, на север, от носа в посока към Шабла е потънал легендарният кораб „Черният принц“, собственост на британската кралица, натоварен със заплатите на войниците, участвали в Кримската война. Макар че има информация, че корабът е намерен, все още не липсват авантюристи, които не вярват и често през лятото могат да бъдат видени самотни гмуркачи, които, спрели автомобила си директно в степта, която свършва в района на шабленското село Тюленово, подготвят аквалангите.

На север след Камен бряг и Тюленово, където има много подводни пещери, могат да се видят останки от кораби. Преди години в Шабла имаше режище за стари кораби. Затова на дъното може да се видят на сравнително неголяма дълбочина останки от такива, разказва Живко Букоров от водолазния клуб в Албена. Пак там, на север, в района на Шабла и Езерец има останки и от дървени кораби, които според някои са от ХVII-ХVIII в., но няма запазени цели корита на плавателни съдове, защото водата и времето са ги разрушили. Туристите могат да видят и потънала съветска подводница – на 22 м дълбочина пред нос Галата. Тя е от Втората световна война и е обявена за военно гробище. Край Шабла има и друга подводница, но военните са я запечатали и заварили люковете й, обяснява Букоров. Тя е в минно поле и всяко пускане на котва в района крие опасност, защото още има мини.

Ако сте начинаещ водолаз, е добре да започнете покоряването на морските дълбини с инструктор и след предварителна подготовка. На дълбочина от около 10-ина метра в Черно море могат да се видят зелени и останки от кафяви водорасли, дънни риби – барбуни, пасажи от други видове риби, обитаващи Черно море.

Ако ползвате водолазния център в Албена, еднократното гмуркане ще ви коства 60 лв. с още около 10-ина лв. за подводна фотография на разходката ви. Клубът предлага и пакети с по 2 и 4 гмуркания, като цената зависи от това, дали си имате екипировка, или ползвате такава на центъра. Задължително в цената влиза и транспорт до мястото за гмуркане.

Във водолазния  клуб на комплекс „Русалка“ срещу 70 лв. ще получите пълна водолазна екипировка и инструктор, с който да се гмурне и огледа морското дъно. Ако решите да запечатате подводната разходка за спомен и да показвате на приятели, цената е 50 лв. както за видеофилм, така и за подводна фотография. Около 10 лв. на човек е придвижването с моторна лодка до мястото на гмуркането.

2 коментара по “Съкровища и потънали кораби чакат водолазите на север от Калиакра”

  1. водолаз написа:

    май искате бързо да се накрадете клуб албена по-добре рекламата да ти е на руски или на немски в червено море можеш да се гмуркаш за по малко пари бе колега а за тая черноморска мътилка искаш по 130 лв за 40 м. в египет е по 40 лв. за час и ти носят и оборудването. дано да съберете повече идиоти да ви се вържат на офертите – но няма да са желаещи водолази а олита с пари. погубвате красотата на морето ни с тия кретени които гмуркате.

  2. водолаз написа:

    извинявам се става дума за русалка сори

Коментирай