За предците ни Камен Бряг бил края на света

от Любомир Кюмюрджиев
National Geographic България

За сарматите и други древни народи стръмното крайбрежие, където Добруджанското плато пропада в Черно море, било „краят на света“. Те идвали тук от просторите на степите, за да се изправят пред безкрайния морски хоризонт, да положат в каменни гробове знатните си покойници и да извършат жертвоприношения в чест на боговете.

Ако застанеш до скалния некропол край село Камен бряг и се вгледаш в драматичната среща между сушата и водата, не е трудно да повярваш на легендата за ръба на света. Дори варовиците под краката ти са наречени от геолозите „сарматски“. Те са се образували преди около 12 милиона години в периферията на обширен морски басейн, чиито наследници са днешните Черно, Каспийско и Аралско морета.

„В тази част на някогашната област Малка Скития са пребивавали много народи – пояснява археологът Георги Кузманов. – Идвали са и сармати, но характерните за района вкопани гробници с каменна плоча отгоре са по-скоро готски. Такива могат да се видят и на полуостров Крим, където от III в. нататък е имало готско царство.“ Според Кузманов никъде на Балканите няма погребения като тези в археологическия резерват „Яйлата“ и по други места от крайбрежието между Каварна и Шабла. Не е съвсем ясно чии са тези гробове. Датирани са от периода III-VII в. Част от тях са християнски, с врязани в каменните им основи кръстове, докато върху други, явно езически, личат изображения на бича глава. „Скалните гробници са ползвани многократно от различни народи – потвърждава Александър Минчев от Варненския археологически музей. – Най-ранните вероятно са тракийски, но има и римски, както и късноантични. Възможно е някои от тях да са сарматски – като откритите напоследък в Добруджа типични за сарматите погребални шахти.“ Археоложката Бони Петрунова, която изследва района на Калиакра и Чиракман, също смята, че част от загадъчните погребения са сарматски, но добавя: „Повечето са византийски, от ІV-VІ в. Има обаче някои от VI-VII в. с ориентация север-юг, които никой специалист досега не се е осмелил да свърже с конкретен етнос. Тези от ранновизантийския период са най-често семейни. На Калиакра открихме много такива. Особено ме трогна едно погребение, при което съпругът и съпругата бяха с преплетени ръце, а върху дясното рамо на мъжа бе положено малко дете.“

Още по-загадъчно е издяланото в крайбрежните скали на „Яйлата“ светилище. „Нито готите, нито сарматите са имали такива. Това край Камен бряг няма аналози в България. Не изключвам то дори да не е светилище, а антична винарна“ – допуска Кузманов. Според Асен Салкин, дългогодишен научен ръководител на подводни археологически експедиции по добруджанското крайбрежие, между тайнственото скално съоръжение и намиращия се съвсем наблизо некропол не съществува връзка. Той е убеден, че става дума за тракийско светилище на Залмоксис, много по-древно от скалните гробници. „Районът е населяван в продължение на хилядолетия. В крайбрежната ивица от Калиакра до Тюленово са документирани комплекси от пещерни жилища, като в тези на „Яйлата“ и „Болата“ са намирани каменни оръдия на труда от 5000 г. пр.Хр.“ – разкрива Салкин.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от юли 2010

7 коментара по “За предците ни Камен Бряг бил края на света”

 1. Ласка Ненова написа:

  Днес тръгвам към Камен Бряг и вече нямам търпение. Много интересна инфорамация сте дали!

 2. admin написа:

  Благодаря Ласка, очакваме и вашия пътепис и разбира се снимките ви

 3. Ласка Ненова написа:

  Май, не съм ги изпратила – нито пътеписа, нито снимките! 🙂

 4. Петьо от Плевен написа:

  Чакаме ги…

 5. Митко Беелчев написа:

  Там, горе, на равното и високото, където боговете и хората си дават среща можеш да почувстваш смисълът от съществуването и загадочноста на безкрая. Когато слънцето започне да разпаря тъмнината и шума от вълните разбиващи се долу в полузачервилата се бездна виждаш себе си в едного друго измерение съвсем различно от настоящото и застиваш в материалното си тяло докато духът ти тръгва да пътешествува.
  Просто иди и виж.

 6. Петър написа:

  Жилищните помещения под скалата на юг от Римската крепост са изсечени с правилна паралелепипедна форма. Приличат на дялани от каменодеци с традиции в строителството. Простите народи биха се задоволили и с неправилни форми.
  Има и доста шарапани дялани в скалата, което е малко ме озадачава. Кому са необходими толкова много на брой?
  Възможно е когато не са ги ползвали за грозде, да са ги ползвали за добив на така ценната за времето си сол, а защо не и на сладка вода за миене. Кондензацията е позната от източните шамански практики.
  Отделен е въпросът как може да се качи морска вода.
  Макар, че както центробежното колело, така и буталото и манивелата са известни от дълбока древност, но първото няма кой да го върти, а за второто десетки векове е нямало подходящи мазила.
  Кофа, въже, макара и евентуално полиспаст са достатъчни за неголемите обеми на тамошните шарапани.

 7. Стоян Денев написа:

  Петре в подкрепа на тезата ти че са солници, там постоянно духа вятър и имаме машини задвижвани от вятър в първи век, когато и Александрия и Яйлата са били в границите на Римската Империя. Прочетете за вятърното колело на Херон Александрийски.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hero_of_Alexandria

  Кръстовете по скоро показват че има сармати християни, отколкото че готите са възприели сарматски стил на погребване.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sarmatians#Decline_in_the_4th_century

  Нормално е федерати заселени от Константин Велики да са били покръстени.

Коментирай