ДОТАМ И ОБРАТНО на Нова ТВ представя разходка от Калиакра до Тюленово

Предаването ДОТАМ И ОБРАТНО на Нова ТВ с водещ гостува на Северното Черноморие и в частност на региона от Калиакра до Тюленово. Ето и кадрите от видео разходката им:

И представянето им на Камен бряг, Огънчето и Яйлата:

На север от Калиакра брегът е все по-интересен и живописен. Сред почти недокоснатата от човека природа на Камен бряг, на километри във всички посоки пейзажът е равен и предлага гледка без аналог.

На брега обаче има едно специално място, особено оживено при първия юлски изгрев. Местността носи името “Огънчето” – представлява стар сондаж за природен газ, който отдавна не се експлоатира. Над половин век оттук обаче продължава да изтича газ, който подхранва вечния пламък.

На два километра от китното село Камен бряг природата е оформила огромна естествена скална тераса, покрита със зеленина. Царството на дивите божури – цяло поле с това защитено и рядко за страната цвете, което според преданията гони всички зли сили.

Встрани от легендите “Яйлата” съхранява останки от древна крепост, строена във времената на създаването на Българската държава. Човекът обаче е открил магията на живописния морски бряг много по-рано – още 5 хилядолетия преди Христа. Местността е осеяна с некрополи и обитавани през вековете пещери. Картираните пещери са над 100, ползвани са за жилища, гробници или църкви.

Коментирай