Експозицията „Лицата на Камен бряг“ гостува на Зеления център в Шабла

Възстановката на обичая Бабинден в Зеления образователен център – Шабла се състоя насред изключително подходящия декор от гостуващата фотоизложба „Лицата на Камен бряг“, открита в същия ден, 20 януари.  Около 30-те забавни кадъра пристигнаха заедно с Каменбряжките баби и за присъстващите бе приятна изненада да открият, че от повечето фотоси надничат тъкмо усмихнатите лица на гостите.

Експозицията „Лицата на Камен бряг“ е дело на добричлията Юри Чарийски, име в художествената и рекламна фотография, който понастоящем живее и работи във Виена. Носталгията по България и позитивните емоции около снимането на северното ни Черноморие и неговите жители обаче го карат да се завръща всяко лято. Така се слага начало на водената от него Приключенска лятна фотоакадемия. Така се ражда и проектът „Хора и животни“, благодарение на който е създадена уникална колекция със запечатани моменти от живота на село Камен бряг.

Снимките в състава на експозицията привличат погледа и провокират мисълта с нестандартното представяне на съвременния човек от малкото населено място. Има го измамното усещане за старовременност – то е в измитите цветове на принтираните копия, носят го и народните носии, в които са облечени повечето от „моделите“. От другата страна обаче е непринуденото, изплъзнало се от стандарта присъствие на заснеманите, изненадващото участие в снимките на верните им другари – селскостопанските животни, както и неустоимия хумор, който блика от нестандартната колаборация. Всичко това разчупва илюзията за класическа „стара снимка“ и прави изложбата едно малко тържество, което е добре да се види, а не да се преразкаже.

„Лицата на Камен бряг“ ще остане в  Зеления център в Шабла  до края на месец февруари.

licata-na-kamen-bryag

Коментирай