Земетресението разтърси най-силно Камен Бряг

Зловещ трус удари Североизточна България на  5 август 2009 в 10.49ч. Земята се разлюля с 5 по Рихтер. Хиляди хукнаха панически навън. Има десетки напукани сгради, паднали огради и комини. Eпицентърът на труса бе в морето, на около 25 километра от нос Калиакра. Трусът, който продължи по-малко от минута, вдигна и огромна вълна, която помете скалите по крайбрежието на Каварна, Шабла, Балчик, околните села и резервата „Яйлата“.  Особено тежка бе ситуацията в село  Камен бряг, както и в Тюленово и Свети Никола. Драмата се разигра към 11 часа вчера.

„Беше страшно, много тежък трус. Почти всички сгради са напукани, включително и кметството. Има много паднали огради и камъни по крайбрежието. Хората са изключително уплашени“, разказа пред „Стандарт“ кметският наместник на Камен бряг Добринка Ялнъзова. Селото е на около 20 километра от Каварна, където трусът беше усетен също изключително силно. Целият град излезе на улицата, паниката бе ужасна, обясни Галин Вълчев от Каварна.

„Слава Богу, че земетресението е било по-скоро вертикално. Иначе щеше да ни помете“, коментира за „Стандарт“ и кметът на града Цонко Цонев. Той праща специална комисия в района, която ще опише щетите, за да се реши как да се помогне на хората.

Кметът на Шабла Красимир Кръстев пък добави, че по данни на Гражданска защита земетресението е било с магнитуд 5,1 по Рихтер. „За щастие няма данни за пострадали хора. Трусът обаче нанесе сериозни щети на много сгради. Има купища напукани стени по домовете на хората, паднали покриви и комини. Наша комисия вече установи, че има и доста училища, детски градини и други административни сгради, които са с напукани трегери и колони, има и паднали мазилки“, обясни още Кръстев. Хора от Шабла добавиха, че в градчето е имало масова паника. По-възрастните наизлезли по улиците и крещели „земетресение.“

Жителите на – Камен бряг  ще получат финансова подкрепа за най-неотложните ремонти.  На около 63 000 лева възлизат пораженията в селото от земния трус според оценка на общинската комисия от експерти. Общинският съвет реши да бъдат предоставени 8000 лв. на стопаните на най-засегнатите къщи, за да могат да ги ремонтират още преди края на лятото, информираха от Общинa Каварна .  В Камен бряг живеят по-малко от стотина души – повечето възрастни хора. На най-старите къщи има паднали комини, напукани мазилки, огради, счупени прозорци, поясниха от общинската управа.

Коментирай