Изложба „От раклата на баба“ представиха за събора на Камен Бряг

Народното читалище “Георги Сава Раковски – 1941” в Камен бряг организира по случай събора на селото изложба, озаглавена “От раклата на баба” съобщи кметът Добринка Ялнъзова, пред  радио “Фокус”-Варна. Раклата е мебел, известна още от древността. В приказките и легендите пиратите винаги са заравяли съкровищата си в ракли. През Ренесанса раклите са били украсявани с пищна дърворезба или рисунки. А нашите баби в миналото са нареждали в раклите своите премени, тъканото ръчно сукно, носиите за бъдещата булка.

За своя празник жените на Камен бряг са разтворили старите ракли, извадили са от там всичко ценно и стародавно, за да се “докоснат” до него младите хора, да видят какво е било преди, когато техните баби и дядовци са били млади. Изложбата представя старовремски шевици и плетива, тъкано платно, сукмани, елеци, престилки, ризи, пешкири, кувьори и надглавници, всичко изработено ръчно – тъкано на стана или везано и плетено. В миналото до късна доба жените са предели, плели, шиели или тъкали, на мъждукащата светлина на газената лампа. За бита и поминъка на хората от Камен бряг разказват около 50 черно-бели снимки, събрани и обработени от фотографа Юри Чарийски. Част от експонатите са подарък и след изложбата те ще украсят битовия кът в пенсионерския клуб в селото. Експозицията ще остане месец-месец и половина, каза Добринка Ялнъзова. Изложбата е подредена в Информационния център на селото.

За официалното откриване днес фолклорна програма са изнесли групата за автентичен фолклор “Каменбряжките баби” и руско семейство, което през лятото е избрало да живее в Камен бряг, а днес е поздравило присъстващите с изпълнения на руска хармоника и устна хармоничка. Спомени от своя живот също са разказали днес някои от местните хора.

За любителите на природната красота кметът на селото съобщи, че дивият божур, който може да бъде наблюдаван в околността и по платото, вече е прецъфтял. Това е защитен растителен вид, който по време на цъфтеж превръща местата, където се среща, в пъстроцветна феерия от ярки тонове. В началото на другия месец предстои в Камен бряг да бъде организирана отново детска лятна екофотоакадемия, организирана от община Каварна и сдружение “Еконорд”.

Коментирай