Камен Бряг посреща катерачи от 1 до 10 август

Всяка година от 1 до 10 август една особена общност от състезатели и любители на скалното катерене се събира в село Камен бряг. Те са от различни български клубове, силно е присъствието на чужденците. Освен българи тук идват румънци, австрийци, холандци, англичани, французи. За възможностите да практикуват скално катерене над дълбока вода без осигурително въже те научават от свои приятели, от интернет. Настаняват се по квартири в Камен бряг и хотелчета в Тюленово, на палатки, в незаетите пещери по брега на морето. Всяка сутрин се събират в заведението “Трите кестена” в Камен бряг и решават накъде да поемат. От 80 до 100 са катерачите, които демонстрират възможностите си под отвесните скали през тази година. За пръв път се събрахме тук през лятото на 2003 г. и общността ни се увеличава с всяка измината година, обяснява Явор Панов от столичния клуб “Академик”. Той е неизменен участник във всички лагери и като доайен изпълнява функцията на координатор и неформален ръководител на групата.

Възможностите за такъв вид катерене по нашето Черноморие дават единствено скалите край Камен бряг и Тюленово. Познавам ги от 2003 г. и винаги пръв преминавам през маршрутите. Имам поглед върху скалите и ми е лесно, преценявайки възможностите на хората, да ги насочвам къде да катерят, добавя ръководителят на групата. Белият магнезиев прах, който използват спортистите, очертава ясно маршрутите и по този начин те се ориентирaт откъде да минат. Ако не успеят да се задържат по обратния наклон на скалата, направят грешна стъпка или силите им изневерят – падат в морето. Затова едно от условията за безопасното практикуване на този вид спорт е водата под секторите за катерене да е дълбока. Секторите, където се провежда катеренето, са съответно „Скалният мост”, „Психо” и „Пещерата на таласъмите” в Тюленово и „Яйлата” в Камен бряг”

През първите три години Явор и колегите му организирали състезания, които провеждали през последния уикенд на 10-дневния лагер. Възможностите на маршрутите обаче се изчерпали, защото състезателите ги опознали, а за тези състезанията било задължително да се катери нещо непознато. Затова вместо състезание от две години посвещават този ден на почистване на района, който катерят. На 9 август, ден преди любителите на екстремния спорт да отпътуват от Камен бряг, катерачите почистваха Тюленовското плато. Тук плажуват много хора, изкарват по няколко дни на палатки, рибари хвърлят въдици и всички си остават боклуците. Можехме да проведем екологичната си акция и край Камен бряг, но районът там е чист, защото скалите са недостъпни за обикновените туристи, а и от музея в Каварна се грижат за чистотата на резервата “Яйлата”, добави Явор Панов.

Димитър АПОСТОЛОВ
в-к Факел
снимка Николай Рашев

Коментирай