Като дивак за 10 дни край Камен бряг

Да се спи в скалните жилища от II век в прочутия резерват Яйлата в Камен бряг е забранено. И никак не е безопасно, защото в тревите наоколо пълзят и пепелянки. Всяка година обаче привърженици на почивката тип „дивак за 10 дни“ се настаняват в пещерите. Местните разказват, че подобен чудак излязъл една нощ, посвирил с гайда в тъмното и се прибрал в дупката. Беше невероятно, спомнят си хората в селото, прочуло се с честването на Джулай морнинг на 1 юли.

Следи от обитателите в скалните домове остават – туристите с интерес разглеждат постланото със слама пещерно легло или огнището, явно използвано неотдавна в съседната „стая“. Няма обаче дори намек за боклук. В това отношение Камен бряг отдавна е в Европа – всеки турист, запалил цигара, разбира на мига: да се хвърли фас на земята е кощунство. Предупреждава го първият жител на селото, който забележи щракването на запалката. За найлонова торбичка в тревата пък и дума не може да става. Пазят си и птиците – тук твърдят, че са виждали дори колибри да пие вода по тъмно от цветята, а накацалите по жиците корморани са десетки, и огромните скакалци, които буквално се блъскат в лицата на несвикналите с размерите и скоростта им туристи.

Против любителите на пещерния живот обаче в Камен бряг не протестират, по-страшна им се струва перспективата някои новобогаташи да изкупят продаващите се парцели в селото и да вдигнат чалга палати край каменните брегове.

Източник: Вестник Стандарт

Коментирай