Според мониторинга на Еко Норд няма свръхпопулация на делфини между Шабла и Калиакра

Продължава мониторингът на делфини, който започна по Северното черноморие на 26 август. Инициативата е на базираното в Камен бряг сдружение „Еко Норд“ с председател Юри Чарийски.

Г-н Чарийски обясни че целта на наблюдателната акция е да се установи каква е популацията на трите вида черноморски делфини по Северното черноморие, какво е тяхното движение в акваторията между Шабла и Калиакра, на какво време се появяват, как се хранят, какво е тяхното поведение и т.н. До този момент не се наблюдава свръхпопулация на черноморските бозайници за каквато алармираха някои медии напоследък.

Мониторингът на делфините се извършва от членове на Еко Норд – млади доброволци, ученици и студенти от различни български вузове. От изгрев слънце до залез те наблюдават морския хоризонт между Шабла и Калиакра със специализирана апаратура, заснемат делфините, записват в таблици различните полеви данни, които по-късно ще бъдат вкарани в информационния масив на сдружението. Резултатите ще бъдат анализирани и предоставени на сродни организации по Черноморието, съобщава председателят на Еко Норд.


Кметицата на Камен  Бряг  също е сред доброволците включили се в наблюдението

Еколозите са силно разтревожени, че въпреки закона, който защитава черноморските делфини, по Българското черноморие зачестяват случаите на изхвърлени от морето убити бозайници. Мотивът за иначе инкриминираната практика е, че делфините били унищожавали улова на рибарите.

По същата причина през 70-те години на миналия век в Черно море завинаги изчезва друг интелигентен бозайник – тюленът монах. До преди половин век семейства тюлени обитавали подводните пещери на север от Каварна. Името на село Тюленово идва от сравнително големия брой перконоги бозайници, които са живели в този район. Рибарите обаче считали тюлените за напаст. „Посягаха и късаха мрежите – да изкарат рибата да ядат. Глад!“ – спомня си дядо Марин от село Свети Никола, който цял живот си е изкарвал прехраната с риболов. Така рибарите започнали да избиват поголовно черноморския бозайник, който рязко се отдръпнал от хората. Последно тюлени са били забелязани по скалистия бряг между местността „Болата” и ваканционното селище „Русалка”.

Коментирай