Пролетно почистване в Камен Бряг

По varnanews.bg

За пореден път жителите на Камен бряг изчистиха своето прекрасно село и показаха на всички, че дори на преклонна възраст човек не трябва да спира да се бори за един по-чист и приветлив околен свят. Условието е само едно – да обичаш родното и да милееш за Природата, казват местните.

Ежегодната екоинициатива в Камен бряг се организира от местното кметство – с подкрепата на базираното в селото Сдружение „ЕКО НОРД“. От там осигуриха безплатно чували и санитарни принадлежности за участниците.

Акцията започна в петък сутринта. Включиха се трийсетина старци, чийто живот е преминал тук. Някои баби и дядовци дори успяха да се порадват на своите внуци, които дойдоха на село специално за пролетното почистване.

Екодоброволците, начело с кметицата Добринка Ялнъзова, направиха уборка на общите площи в селото, почистиха отпадъците от зелените пространства край основния път, окосиха двора на параклиса „Св. св. Константин и Елена“ и засадиха плодни дръвчета.

Осми месец след избухването на скандала за безбожната подялба на църковните земи с частната фирма „Пирин Голф Пропъртис“, гузната съвест на енорийския свещеник Методий от Българево не му позволява да припари в селото. Но макар и без поп, каменбряжките старци и тяхната кметица не си оставят църквата затворена и се грижат съвестно за нея. Всъщност, Варненската митрополия не е дала нито лев за параклиса. Той е изграден и се поддържа изцяло със средства на дарители.

Всички събрани боклуци от землището на Камен бряг бяха извозени с магарешки каручки и изхвърлени на сметището.

Коментирай