Джулая наближава – безопасен ли брега на Камен Бряг

Камен бряг е едно от предпочитаните кътчета за почивка по северното ни Чeрноморие, останали непокътнати от експанзията на булдозери и бетон. Всяко година на 1 юли хиляди последователи на хипи-движението посрещат на край селото първите слънчеви лъчи на юлското слънце (July Morning или Джулая както наричат празника).   Стръмният бряг обаче е лобно място на не един и двама младежи.

Неподправена девствена и спираща дъха гледка се разкрива от Камен бряг към морето. Малкото селце, което през зимата наброява едва 50-60 жители, през летния сезон се умножава десетократно. А за „July Morning“ тук се събират хиляди любители на рок музиката и купоните.

Миналата година, освен предупредителни табели, община Каварна заедно с организацията ЕКО НОРД разпространяваха и брошури с указания и съвети как посетителите да пазят красивото кътче и самите себе си. Кметицата на Камен бряг Добринка Ялнъзова обаче е категорична, че хората трябва сами да се пазят, вместо да се поставят вериги или метални ограждения по брега тъй като по този начин се губи очарованието на скалистия бряг.

В  Камен бряг  всяко лято пристигат стотици летовници, някои от които са купили имоти в селото. Един съвет от местните – ако за първи път идвате на Камен бряг първо проучете брега и стръмните скали и чак след това изберете безопасно място за летуване.

Коментирай