„Енел” ще продаде и ветрогенераторите си край Камен бряг и Шабла

Италианската енергийна компания „Енел” ще продаде и ветрогенераторите си край Камен бряг и Шабла Черноморие, съобщи в Лондон главният изпълнителен директор на групата Фулвио Конти. По думите на Фулвио Конти развитието на българския пазар е изключително трудно и ситуацията не е окуражаваща. Капацитетът на мрежата в България не е достатъчен за нови инвестиции във възобновяеми енергийни източници и това е причината „Енел” да търси купувачи и на вятърните турбини по северното ни Черноморие, коментираха от ръководството на компанията.

Припомняме че вятърен парк „Камен бряг“ в община Каварна се състои от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW и покрива територия от близо 70 хка. С годишно производство от над 56,5 млн. kWh той ще може да посрещне енергийните нужди на 19 хил. домакинства. Той бе приидобит в края на 2008 г. от „Глобал Уинд Пауър България“ (дъщерно дружество на датската Global Wind Power) заедно с на подобен проект, намиращ се в община Шабла.

По-рано от „Енел” обявиха, че ще продадат 73-процентния си дял в ТЕЦ „Енел Марица Изток 3″ на американския инвестиционен фонд „Контур Глоубъл”. Стойността на сделката, която трябва да приключи през юли, е 230 милиона евро. Фулвио Конти обясни, че собствеността само на една централа в дадена страна не се вмества в плановете за развитие на „Енел” и затова групата е решила да продаде мажоритарния си дял на американския фонд. Мисля, че намерихме добър купувач за ТЕЦ „Марица Изток 3″, който ще продължи да предоставя висококачествена услуга, коментира Фулвио Конти. Попитан от представители на руските медии защо за купувач на централата е избрана „Контур Глоубъл”, а не руският кандидат ИнтерРАО, Конти отговори, че американското предложение е било най-изгодно за „Енел”.

С продажбата на ТЕЦ „Марица изток 3″ и на вятърните турбини по Черноморието „Енел“ излиза напълно от българския пазар. Засега компанията не предвижда развитието на дейности в България, категорични са от италианския енергиен гигант.


В последните години перките са неизменна част от пейзажа в Камен бряг наред с палатките по брега 🙂

Коментирай