Яйлата и нос Калиакра са посетени от над 100 000 туристи през това лято

Около 100 000 са туристите, посетили досега нос Калиакра и „Яйлата“ през това лято, съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева. Само резерватът „Яйлата“ е посетен от 10 000 – 15 000 туристи. Най-голям интерес проявяват българите, руснаците и румънците. Има и доста организирани групи, каза Мирчева.

Резерватът представлява приморска тераса, отделена от морето от скални масиви с височина 50-60 метра. В местността е открит пещерен „град“ от 101 „жилища“. Те са датирани към 5-то хилядолетие пр.н.е. Името на резервата има тюркски произход и означава „високо пасище“. В момента се работи по архитектурен проект за цялостно укрепване на скалната църква „Свети Свети Константин и Елена“, която пострада при миналогодишното земетресение.

Църквата се нуждае от постоянно укрепване и целта на разработвания от археолози и геолози проект е точно такава. Историческия обект е единствен в страната. Прабългарските знаци (руни) по стените го правят уникален. „Яйлата“ е разположен североизточно от Каварна, на 18 км и само на 2 км от село Камен бряг.

Коментирай