Софиянци и чужденци купуват на поразия дворове и къщи в Камен бряг

2 Април, 2004
Строителството и кърската работа съживяват Камен бряг от дълбокия зимен сън. Хората от крайморското село над скалите се стягат да посрещнат виладжии, туристи и търсачи на силни усещания, които битуват всяко лято тук. В Камен бряг обикновено живеят 90 пенсионери, но през сезона жителите наброяват 200. Повечето щъкат из дворовете и редят лехите като аптека. На мегдана кипи усилен труд. Майстори зидари градят кокетна вила и нов параклис на селото. „Това е лятната къща на зам. правосъдната министърка Миглена Тачева, която се прочу покрай комисията за евтините жилища“, обяснява екскметицата Вълкана Димова. Всички тук обичат екоминистърката Долорес Арсенова, която смени водопровода и направи модерна канализация на селото.

За празника на селото, 21 май, трябва да е готов новият параклис „Св. св. Константин и Елена. Със собствени средства го строи геологът Кръстьо Марков, който е от Камен бряг, живее във Варна, но от години работи в Узбекистан. Геологът досега е вложил 35 хиляди лева, казва новата кметица на селото Добринка Ялнъзова. За сезона се стяга и собственикът на най-атрактивната кръчма „Трите кестена“ Косьо Атанасов. С кредит от банката на мястото на старото заведение е вдигнал ново. Вторият етап от скромната му инвестиционна програма са бунгалата. Преди 3-4 години през Камен бряг минал чех и направил пътеводител за екзотичната местност. Всяко лято оттогава негови сънародници пристигат в Камен бряг и питат за хижата на Косьо. Романтиката се подсилва от красивия морски изглед.

Мнозина идват заради автентичния селски бит. „Трите кестена“ е разделителната черта, от която започва „софийският квартал“ в селото. Тук една до друга си съперничат близо 40 вили. На улица №3 са скромните хижи бунгала на политика Едвин Сугарев и негови приятели. Столичани и чужденци купуват на поразия празни дворове и изоставени къщи в Камен бряг. Всяко лято американецът Стивънсън почива в къщата на баба Стана. Оглежда да си купи имот в селото. Британец вече е собственик на 2 дка и щял да прави миниголф игрище. Семейства от Унгария също смятат да се заселят през лятото и да вдигнат вили върху закупената земя от 700-800 кв. м. Такъв интерес към селото никога не е имало, казва кметицата на Камен бряг Добринка Ялнъзова.

Коментирай